Śmiechojoga - co to?

Coraz cześciej w mediach społecznościowych, a nawet w telewizji przewija się słowo:

Śmiechojoga lub Joga Śmiechu

Czym jest i jakie może mieć korzyści w Twoim życiu? Sprawdź poniżej!

Śmiechojoga to unikalna idea, która zakłada, że każdy może śmiać się bez powodu, nie opierając się na żartach czy komedii. Śmiech wprowadzany jest poprzez różnorodne ćwiczenia w grupie. Dzięki kontaktowi wzrokowemu i utrzymaniu klimatu dziecięcej zabawy bardzo szybko staje się on naturalny, spontaniczny i... zaraźliwy!

Śmiechojoga została opracowana przez dr Madana Katarię w 1995 roku w Indiach. W pierwszej sesji śmiechu wzięło udział 5 osób. W chwili obecnej śmiechojoga jest obecna w ponad 100 krajach, także w Polsce! Praktyka ta została nazwana "śmiechojogą" lub "jogą śmiechu" ponieważ łączy w sobie elementy śmiechu i jogiczne ćwiczenia oddechowe. Założenia śmiechojogi opierają się na fakcie, że nasze ciało nie rozróżnia śmiechu naturalnego od śmiechu udawanego, pod warunkiem, że jest on dobrowolny. Oba rodzaje śmiechu przynoszą takie same korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Podczas praktykowania śmiechojogi do naszego mózgu dociera więcej tlenu, a to z kolei powoduje przypływ energii.

Praktykując śmiechojogę możemy śmiać się w sposób nieprzerwany 10-15 minut, a ponieważ robimy to z decyzji, możemy dowolnie wydłużać ćwiczenia. W ten sposób zwiększamy korzyści na poziomie fizjologicznym i psychicznym.  W mózgu następują zmiany biochemiczne i produkowane są endorfiny, serotonina, dopamina, które przenikając do krwiobiegu, wpływają na poczucie radości i zadowolenia jednak to, co najważniejsze to zmniejszają poziom hormonu stresu (kortyzolu).

W śmiechojodze ważne jest, aby śmiech był głęboki - angażujący przeponę. To właśnie dzięki takiej pracy następuje wymiana gazowa 3-4 razy większa niż podczas zwykłego oddychania. Dotleniony organizm to również dotleniony mózg, a to prowadzi do wydajniejszej jego pracy.

Naturalny śmiech często jest uzależniony od wielu czynników, co oznacza że często jest przypadkowy. W śmiechojodze śmiejemy się bezwarunkowo i bez powodu. Zamiast czekać na dogodną sytuację, wkładamy wysiłek, aby śmiech wywołać. Początkowo możemy odczuwać dyskomfort jednak już po kilku chwilach wspólnej praktyki śmiech staje się naturalny.

Liczne badania naukowe potwierdzają pozytywne efekty uprawiania tej praktyki. Udowodniono, że śmiechojoga ma wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, a także hormonu stresu (kortyzolu) czy zmniejszenie poziomu cukru we krwi (cukrzyca). Chorzy na raka oraz osoby w stanach depresyjnych również odczuwają pozytywne korzyści.  Prowadzono badania u osób dializowanych i tu również efekty w postaci dobrego nastroju mają wpływ na stan zdrowia tych osób.

Bez specjalnych badań możemy sami sprawdzić działanie śmiechojogi uczestnicząc w sesji jogi śmiechu. Lepszy humor jest odczuwalny już podczas samej sesji i utrzymuje się do kolejnego dnia, ponieważ na twarzy częściej pojawia się uśmiech. Sprawdzone :)

A skoro jesteśmy przy sesji to kilka słów na temat jak ona wygląda. Składa się z 4 elementów:

1. klaskanie - ćwiczenia wprowadzające, rozgrzewające mające na celu zwiększenie energii
  2. ćwiczenia z wyobraźni inspirowane dziecięca zabawą wywołujące śmiech
  3. ćwiczenia oddechowe (pranajama)
  4. entuzjastyczne okrzyki

"Śmiech to zdrowie" - ta uniwersalna prawda znana nie od dziś może już teraz zostać wprowadzona do Twojego życia poprzez praktykowanie śmiechojogi. Jak twierdzi dr Madan Kataria: “Kiedy się śmiejesz - zmieniasz się. Kiedy się zmieniasz, świat wokół ciebie również się zmienia.”

Dzięki działaniom naszej Fundacji - taką pozytywną zmianę chcemy wprowadzić do życia wielu Polaków, dlatego do naszej Akademii Animatorów Dobra zaprosiliśmy Lidera: Karin Lesiak, która chce razem z nami promować śmiechojogę i rozbawić uśmiechem jak najwięcej Polaków!

Prezes Fundacji
Klaudia Jakubowska