Wpłata na projekt lidera - Magdalena Dydyszko "Sensorycznie i na serio"

Wpłata na projekt lidera - Magdalena Dydyszko

Dzisiaj większość urządzeń ma ekrany i panele dotykowe. Piekarniki, płyty indukcyjne, ekspresy do kawy, czajniki, lodówki, pralki, jednym słowem urządzenia AGD.

Ile takich urządzeń masz w domu?

W takim przypadku klawiatura, oznaczeniasą całkowicie płaskie, a osoba niewidoma nie jest w stanie odnaleźć żadnego z przycisków, dodatkowo w przypadku ekranów dotykowych układ oraz funkcja klawiszy może być zmienna.

Czy w takim wypadku osoba z niepełnosprawnością wzroku może samodzielnie:

· podgrzać zupę, ugotować ziemniaki, usmażyć kotlety…
· zrobić kawę taką jaką lubi…
· włączyć oraz ustawić piekarnik, aby upiec coś pysznego….

A to tylko podstawowe czynności domowe…

Ta sytuacja dotyczy wszystkich produktów, urządzeń z panelem czy ekranem dotykowym, czy produktów lub usług przekazujących informacje tylko w sposób wizualny.

Spróbuj znaleźć np. płytę indukcyjną, piekarnik, ekspres do kawy czy inne urządzenia, które zamiast panelu dotykowego mają pokrętła z wypukłymi i wyczuwalnymi oznaczeniami oraz mają wypukłe przyciski.
Ile takich urządzeń uda Ci się znaleźć….

Osoby z niepełnosprawnością wzroku nie obsłużą urządzeń, nie skorzystają z usługi bez udźwiękowienia, bez oznaczenia w alfabecie Braille’a, bez wypukłych i jednoznacznych oznaczeń, bez odpowiedniego kontrastu czy innych dedykowanych udogodnień.

DLATEGO M.IN. POWSTAŁO SENSORYCZNIE I NA SERIO.

Chcę szerzyć wiedzę o znaczeniu i funkcjonowaniu poszczególnych zmysłów oraz o tym, jak zmysły działają u osób, u których jeden ze zmysłów nie funkcjonuje prawidłowo, jakie są potrzeby i wyzwania osób z niepełnosprawnościami sensorycznymi w świecie cyfrowym i realnym oraz jak komunikować się z osobami Głuchymi.

Wyzwaniem jest projektowanie rozwiązań, pamiętając, że różne grupy docelowe mają różne potrzeby dotyczące korzystania z usług czy obsługi i możliwości obsługi urządzeń.

POTRZEBUJE WASZEGO WSPARCIA, ABY ZREALIZOWAĆ TO WYDARZENIE, TEN PROJEKT.

Sensorycznie i na serio to oddolna inicjatywa społeczna organizowana przy wsparciu ludzi, którym zależy na poprawie i zmianie życia osób ze szczególnymi potrzebami.

Poprzez nasze działania:

· wspieramy osoby z niepełnosprawnością sensoryczną,
· tworzymy przestrzeń, w której powstają innowacyjne rozwiązania dające możliwość samodzielnego funkcjonowania i udziału w życiu społecznym osobom z niepełnosprawnością sensoryczną,
· kształtujemy świadomość i zmieniamy postrzeganie osób z różną niepełnosprawnością.

Cyklicznie chcę organizować kilkudniowe wydarzenie poświęcone edukacji, inspiracji i poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań online i offline dla osób z niepełnosprawnością sensoryczną.

W TYM ROKU ZAPRASZAM DO KRAKOWA OD 15 DO 23 PAŹDZIERNIKA 2022 R.

TEGOROCZNA EDYCJA BĘDZIE DEDYKOWANA OSOBOM Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ WZROKU.

Wydarzenie składa się z kilku części:konferencji, warsztatów, mentoringu,24 godzinnego maratonu projektowania i programowania rozwiązań, wydarzeń towarzyszących, czyli tygodnia dostępności.

UDZIAŁ W CAŁYM WYDARZENIU JEST BEZPŁATNY.

ALE SAMA ORGANIZACJA TEGO PRZEDSIĘWZIĘCIA TO DUŻY KOSZT.

Są to koszty m.in.: jego przygotowania, wypracowania materiałów merytorycznych, wydruku materiałów, tłumaczenia na język migowy, wypożyczenia pętli indukcyjnej, nagłośnienia w mediach, zwrotu kosztów noclegu i dojazdu dla Prelegentów i Mentorów.

Każda wpłacona złotówka jest na wagę złota!

WIERZĘ W TO, ŻE ZORGANIZUJE SENSORYCZNIE I NA SERIO Z WASZYM WSPARCIEM,

ZA KTÓRE Z GÓRY DZIĘKUJĘ!

Zebraliśmy już:
3966 zł