dr Madan Kataria

Lekarz, twórca śmiechojogi

dr Madan Kataria

dr Madan Kataria – lekarz z Bombaju w Indiach. Przy wsparciu żony Madhuri Kataria, nauczycielki jogi, w 1995 roku założył pierwszy klub jogi śmiechu. Obecnie joga śmiechu jest ruchem ogólnoświatowym obejmujacym swoim zasięgiem tysiące klubów śmiechu w ponad 100 krajach.

Ta nowa koncepcja, zyskująca popularność w Stanach Zjednoczonych, Europie, Australii, na Bliskim Wschodzie, w Azji i Afryce, została szeroko omówiona w prestiżowych mediach, takich jak magazyn TIME, National Geographic i Wall Street Journal, a także w CNN, BBC, sieciach amerykańskich i programie Oprah Winfrey Show.

Dr Kataria poświecił całe swoje życie promowaniu zdrowia, szczęścia i pokoju na świecie poprzez śmiech. Kojarzony jest z wieloma projektami badawczymi mającymi na celu ocenę korzyści płynących ze śmiechu.

Jego motto brzmi: “Laugh, Love and Live!”