Światowy Dzień Świadomości Autyzmu

02 kwietnia, to Światowy Dzień Świadomości AUTYZMU.
Autyzm, lub spektrum autyzmu, charakteryzuje się trudnościami w relacjach z ludźmi, komunikacji oraz powtarzalnymi i streotypowymi zachowaniami.
Autyzm jest zaburzeniem rozwoju, diagnozowanym u około 1 na 100 dzieci w Europie. Pierwsze objawy widoczne są zwykle przed 3 rokiem życia.
AUTYZM NIE JEST CHOROBĄ, A ZABURZENIEM ROZWOJU, co oznacza, że mózg pracuje w niestandardowy sposób...
Z badań klinicznych wynika, że występuje 4 razy częściej u chłopców niż u dziewcząt.
Spektrum oznacza, że dla każdej osoby jest trochę inny.., każdy pokazuje nieco inne nasilenie objawów.

Autyzm jest diagnozowany na podstawie zachowań i cech występujących w 3 obszarach (tzw. triada autyzmu):
*Interakcje społeczne
*Komunikacja
*Powtarzalne, stereotypowe zachowania

Przyczyny autyzmu nie są dokładnie poznane. Według obecnej wiedzy nie istnieje pojedyncza przyczyna np. gen, który wywołuje autyzm. Przyczyny autyzmu są złożone to znaczy, że na występowanie autyzmu wpływają różne czynniki, które działają w różnym stopniu i w różnych kombinacjach.
Część dorosłych w spektrum autyzmu prowadzi samodzielne życie, pracuje i zakłada własne rodziny. Te osoby wypracowują swoje sposoby na codzienne pokonywanie trudności wynikających z autyzmu. Często ze względu na ich nietuzinkowy sposób myślenia są kreatywnymi, kompetentnymi oraz rzetelnymi pracownikami oraz lojalnymi przyjaciółmi.

Autyzm wymaga zrozumienia, akceptacji i troski. Inny nie znaczy gorszy.
Dbajmy o Siebie...