21-23.10.2022 "Sensorycznie i na serio"

21-23.10.2022

W dniach 21-23.10.2022 odbył się finał projektu naszej Animatorki Dobra - Magdaleny Dydyszko - konferencja oraz dwudniowe warsztaty połączone z hackathonem.

21.10.2022 w Tesco Technology odbyła się pierwsza konferencja Sensorycznie i na serio. Konferencja dedykowana była szczególnie tym, którzy dostępność muszą traktować jako element projektowania produktów i usług. Objęła ona debaty i wykłady z udziałem ekspertów. Było to niewątpliwie zaproszenie do poznania najważniejszych pojęć w zakresie sensoryki i dyskusji o różnych wymiarach niepełnosprawności.

Podczas konferencji padło wiele inspirujących przykładów, było merytorycznie i po ludzku o dostępności dla osób ze szczególnymi potrzebami.
12 prelegentów i prawie 100 uczestników na żywo, 8 wolontariuszy z 21 Szczepu Kraków Royal Rangers Polska, 5 i pół godziny eksperckich wykładów, 2 tłumaczki polskiego języka migowego. 328 osób oglądających konferencję online. Występ artystyczny Vizual Vernacular Edyty Kozub.

22 i 23.10.2022 w Tesco Technology odbyły się warsztaty mentorskie połączone z hackathonem. Tematem tegorocznej edycji było Miasto/Przestrzeń przyjazna osobom niewidomym.
10 mentorów, 20 uczestników, 5 godzin warsztatów, 5 zespołów, łącznie 34 godziny pracy nonstop. 2 trenerów mentalnych, którzy dbali i wspierali uczestników podczas hackathonu oraz tuż przed wejściem na scenę. Koncert Katarzyny Sperczyńskiej, której akompaniowała Vlasta Traczyk.

Tutaj wszyscy uczestnicy są zwycięzcami - postawili na dostępność i inkluzywne projektowanie rozwiązań.

Jesteśmy dumni, że dzięki Magdalenie jest szansa na prowadzenie zmian, które realnie wesprą w codziennym życiu osoby z niepełnosprawnościami.

Link do nagrania z konferencji znajdziecie tutaj: https://youtu.be/NfiOEDIe07I